След 8 години на власт днес е последният ден на Барак Обама в Белия дом като президент на САЩ, съобщава АП.

Това е последният ден на Обама в Белия дом преди да се превърне в бившия държавен глава на САЩ. Големите решения и съобщения са в миналото, но Обама ще продължи да управлява до петък на обяд, когато новоизбраният президент Доналд Тръмп ще положи клетва.

Русия, Тръмп и Манинг засегна Обама в последната си пресконференция
Обновена

Русия, Тръмп и Манинг засегна Обама в последната си пресконференция

Само ден, преди да предаде властта

За днес графикът на Обама е почти празен. Президентът обяви, че ще използва времето, за да може със семейството си да съберат багажа след почти едно десетилетие в Белия дом. Единствените за днес запланувани мероприятия са свързани с всекидневния президентски брифинг и последния му ежеседмичен обяд с вицепрезидента Джо Байдън в президентската трапезария.

В един от последните си актове президентът на САЩ планира да помилва и да намали присъдите на стотици затворници. Официални представители поясниха, че става въпрос за осъдени за наркотици, които не са свързани с престъпления с насилие.

В Белия дом има малко служители от екипа на държавния глава, след като през последните седмици вълна от негови съветници напусна.

Вчера на последната си пресконференция лидерът на САЩ с оптимистичен тон се опита да приключи 8-годишното си управление. Той обяви, че е уверен в бъдещето на страната и не е просто празна приказка, а наистина го вярва.