Потокът от бежанци към гръцките острови е все така интензивен, а на остров Лесбос от днес работи нов лагер за временно настаняване на бежанци, където могат да останат до 3 хиляди души, са посочва в кореспонденция на БНР.

Отварянето на лагера стана необходимо заради множеството лодки с мигранти, пристигащи денонощно от турския бряг.
Топлото време създава условия за силен бежански поток, като основно лодките пристигат на остров Лесбос. От днес пристигащите се настаняват в новия лагер.

Общо над 8 хиляди са мигрантите на острова, като ежедневно с ферибот за Атина пътуват около 3 хиляди.

В духа на коледните празници жителите на гръцките острови раздават дрехи и играчки за децата на мигрантите. От страна на църквата се финансира благотворителна акция с храна и дрехи.
Жителите на островите коментират пред медиите, че от една страна се страхуват от присъствието на хиляди чужденци, а от друга масово участват като доброволци, защото виждат трагедията на тези хора.

По данни на морската охрана през тази година до гръцките острови са достигнали 805 хиляди мигранти, което е четири пъти повече от миналата година.

Сили на европейската агенция по охрана на границите“Фронтекс“ се присъединиха към гръцките части, както в Егейско море, така и на границата с Македония.

Както правителството, така и опозицията с Гърция настояват Анкара да вземе незабавни мерки и да се прекрати нелегалния трафик на хора в Егейско море.