Цифрите за икономическия растеж на Япония през първото тримесечие на 2020 г. са по-добри от първоначалните данни, но третата най-голяма икономика все още е нагазила в дълбока рецесия, информират АФП и "Ройтерс".

Япония стимулира икономиката си с пакет на стойност 1,1 трлн. долара

Япония стимулира икономиката си с пакет на стойност 1,1 трлн. долара

Икономиката на страната беше тежко ударена от пандемията

БВП на азиатската държава се сви с 0,6% през януари-март в сравнение с предходното тримесечие. Властите първоначално съобщиха за 0,9% спад.

Икономистите очакваха ревизиране на данните, като пазарите прогнозираха понижение от 0,5%.

Япония изпадна в рецесия

Япония изпадна в рецесия

Очакваме, че най-лошото тепърва предстои, заявиха икономисти

Данните потвърждават, че Япония навлезе в първата си рецесия - определя се като две последователни тримесечия на спад - от 2015 г.

На годишна база през първата четвърт на 2020 г. японската икономика отчете свиване от 2,2 на сто, като предварителните данни бяха за 3,4 на сто.

Вдигането на данъците и тайфуните, ударили Япония в края на 2019 г., доведоха до понижение на БВП с 1,9% в сравнение с предходното тримесечие, 7,2% спад на годишна база.

Икономиката на Япония е засегната още преди пандемията. В Япония има много по-малко случаи на заразени с коронавирус в сравнение с други големи икономики. В страната са потвърдени над 17 000 заразени и около 900 починали.

Много анализатори вярват, че икономиката на Япония ще пострада още повече през следващите месеци в резултат на ограниченията в борбата с коронавируса, които пък засегнаха икономическата активност.