Повдигнаха обвинения за нападение на кандидат на Републиканската партия на САЩ за конгресно място от щата Монтана, пише "Гардиън".

Грег Джайънфорт е ударил журналист на британското издание преди щатските избори. Репортерът е паднал на земята и се е счупил очилата. Републиканецът се развикал по адрес на журналиста, че му е "писнало" и "да се маха оттук".

Бен Джейкъбс, политически репортер на "Гардиън", попитал Джайънфорт, милионер, който се бори за овакантеното от Райън Зинк място, за плана на републиканците за здравеопазване, когато кандидатът го ударил.

"Той ме събори на земята", каза репортерът по телефонна от линейката. "Мисля, че ми се разкрещя веднъж или два пъти...Той ми скочи и ме удари...Това е най-странното нещо, което ми се е случвало в работата ми", добави той.

Репортер на Фокс нюз и други са свидетели на инцидента. Според тях кандидатът с двете си ръце хванал гушата на репортера на "Гардиън" и го блъснал на земята.

Джейкъбс се оплакал на полицията за нападението. Срещу републиканеца са повдигнати обвинения в дребно престъпление. Джайънфорт ще трябва да се яви в съда до 7 юни 2017 г.

Разпространен е запис от инцидента.

Спречкването е възникнало в предизборния щаб на кандидата в Боузман, Монтана, ден преди изборите.