Повече от 10 милиона души са получили поне една доза от коронавирусна ваксина в Германия. Около 4,3 милиона са получили и двете дози, необходими за осигуряване на пълна защита, според данни, оповестени германския министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от "Дойче веле". Страната е с население около 84 млн. души.

Германия обмисля да се отцепи от ЕС и сама да си търси ваксини

Германия обмисля да се отцепи от ЕС и сама да си търси ваксини

Германия може още това лято да се опита самостоятелно да се запаси с ваксини

Стана ясно, че хората под 60 години в Германия, които вече са ваксинирани с първа доза от препарата на AstraZeneca срещу COVID-19, ще получат като втора доза РНК-ваксина. Постоянната ваксинационна комисия към института "Роберт Кох" преработи своите указания за ваксинационната кампания. В новия текст се казва: "На хората, ваксинирани за първи път с британската ваксина, се препоръчва втора доза с някоя от mРНК-ваксините 12 седмици след първата инжекция."

В същото време хиляди се събраха днес в централната част на Щутгарт, за да протестират срещу ограничителните мерки срещу коронавируса, като полицията заяви, че мнозинството от демонстрантите не са спазили здравните разпоредби. Организаторите на демонстрацията от Querdenken настояха, че там има 6 000 души.

Ограниченията за коронавирус в Германия ще продължат да действат през следващите седмици, има както успехи, така и неуспехи през годината на пандемията, заяви президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в обръщение към нацията преди Великден.

В момента Германия е под карантина, но не толкова тежка, колкото през зимата. Отворени са училища и детски градини, фризьорски салони, салони за красота, магазини за цветя и книги.

Увеличението на броя на заразените хора намаля през януари и февруари, но от март процентите отново започнаха да нарастват експоненциално. Експертите отдават това на разпространението на по-инфекциозен щам.

В Германия хората под 60 г. с първа доза AstraZeneca ще получават РНК-ваксина като втора доза

В Германия хората под 60 г. с първа доза AstraZeneca ще получават РНК-ваксина като втора доза

Мярката е временна…

Предполагаше се, че от 22 март уличните тераси на ресторанти, кина и театри ще могат да възобновят работата си, но тези планове все още се отлагат. Заключването е удължено до 18 април и е възможно да бъде затегнато.

Според последните социологически проучвания само 19% от анкетираните са доволни от работата на кабинета на министрите на Германия, 79% са недоволни, а 2% не са решат как да отговорят.