Пандемията COVID-19 в Африка вече регистрира повече от 100 000 случая и 3 100 смъртни случая, потвърдени от Световната здравна организация (СЗО).

Вирусът се разпространи във всички страни на континента, след като първият случай беше потвърден в региона преди 14 седмици.

Експертите на СЗО твърдят, че броят на случаите не е нараснал със същата експоненциална скорост като в други региони и досега Африка не е преживяла високата смъртност, наблюдавана в някои части на света.

3,4% смъртност от коронавирус в Африка

3,4% смъртност от коронавирус в Африка

Досега вирусът се е разпространил в 54 африкански страни

Ранният анализ на СЗО предполага, че по-ниската смъртност в Африка може да е резултат от демографията.

Африка е най-младият континент демографски, като повече от 60% от населението на възраст под 25 години, които не се считат за толкова застрашени.

Въпреки това тестването напредва бавно и много страни продължават да изискват подкрепа за мащабни тестове.

Близо 250 млн. души в 47 страни в Африка ще се заразят с новия коронавирус през следващата година, но резултатът ще бъде по-малко тежки случаи и жертви, отколкото в САЩ и Европа, прогнозираха по-рано нови проучвания.

Вещаят 250 млн. заразени с новия коронавирус в Африка до една година

Вещаят 250 млн. заразени с новия коронавирус в Африка до една година

Но щяло да има по-малко тежки случаи и жертви отколкото в САЩ и Европа

Модел на регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Африка, публикуван в сп. BMJ Global Health, предвижда по-нисък коефициент на предаване и разпространение на вируса из целия континент, отколкото другаде, което ще доведе до 190 000 починали.