Експерти от китайската Администрация за наблюдение на качеството, инспекции и карантини данни публикува списък с повече от 300 агенции, одобрени да провеждат тестове за съдържание на меланин. Това съобщи агенция "Синхуа".

В списъка са изброени тестовия център в Пекин под ръководството на китайската академия за инспекция и карантина, тестовия център за животни, растения и хранителни продукти в Тианджин, бюрото по качество и технически надзор в Тайюан.

С този списък официално се разрешава на агенциите да провеждат специални тестове на хранителни продукти и да съобщават дали в състава им се съдържа токсичното вещество меланин.

Експерти съобщават, че ще продължават да попълват списъка с одобрени агенции на интернет страницата си, така че и млекопроизводителите, и потребителите да могат да намерят в списъка най-подходящата агенция за тестове за веществото меланин.

Припомняме, последните изследвания показват, че широко разпространеното бъбречно заболяване сред деца се дължи на добавянето на меланин.

Химическото вещество причини бъбречно заболяване и инфекции на над 54 хил. деца, а 4 други починаха.

Смята се, че химическата съставка, която е с високо съдържание на нитроген, е била прибавена към сухото мляко, за да увеличи нивото на протеините и така да бъдат покрити необходимите норми.

Директорът на Китайското управление за контрол на качеството Ли Чанцзян подаде оставка във връзка със скандала.

Преди дни полицията в Китай задържа и предяви обвинение срещу 22 души във връзка със скандала с токсичното мляко. 19 от задържаните са собственици на мандри.

Европейската комисия има намерение да ограничи вноса на млечни продукти за деца, произведени в Китай.

Освен това ще се засилят и мерките на контрол над всички хранителни продукти, които имат в съдържанието си сухо мляко и които са също произведени в Китай.