Повече от половината италианци смятат, че е редно да се откажат от личната свобода за защита на общественото здраве, сочи проучване в петък, цитирано от "Ройтерс". Около 57,8% от анкетираните приемат, че правителството трябва да решава за мерките, за да се защити здравето на обществото, се казва в проучване на изследователския институт Censis.

Процентът е най-висок сред младите хора, показва проучването, достигайки връх от 64,7% сред тези на възраст между 18 и 34 години.

Около 80% от италианците са за строгите ограничения по Коледа.

Властите затягат строго мерките за Коледните празници. На силно католическите Апенини ще действат строги ограничения дори за Бъдни вечер. Италианците няма да могат да присъстват на църковна литургия в полунощ на Рождество Христово.

Италия затяга мерките за Бъдни вечер

Италия затяга мерките за Бъдни вечер

Нови ограничения на Апенините

Освен това ще е в сила забрана да се пътува между областите на Италия по време на светлите празници.

Италия се нарежда на шесто място в света по брой на починали от началото на пандемията след САЩ, Бразилия, Индия, Мексико и Великобритания.

Италия въвежда промени в пътуванията. Според новите промени, в периода между 10-и и 20-и декември 2020 г. българските граждани, при пристигане в Италия, ще трябва да представят отрицателен тест за Covid-19, направен до 48 ч. преди влизането в страната, а при непредставяне на такъв ще подлежат на 14-дневна карантина. Това съобщи БНР, по информация на Министерството на външните работи.

Мерките ще бъдат още по-силно затегнати между 21-ви декември 2020 г. и 6-и януари 2021г., когато всички пристигащи в Италия от България и от други страни от т.нар. Списък "С", ще подлежат задължително на 14-дневна карантина без значение дали имат или не отрицателен PC тест за Covid-19.

Българите пристигащи в Италия по Нова година подлежат на 14 дневна карантина

Българите пристигащи в Италия по Нова година подлежат на 14 дневна карантина

Мерките ще бъдат силно затегнати между 21-ви декември 2020 г. и 6-и януари

От 10-ти декември Италия включва с своя Списък "С" следните държави: Австрия, Белгия, България, Кипър, Хърватия, Дания (вкл. Фарьорските острови и Гренландия), Естония, Финландия, Франция, (вкл. Гваделупа, Мартиника, Гвиана, Реюнион, Майот, но без териториите извън европейския континент), Германия, Гърция, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия (с изкл. на териториите извън европейския континент), Полша, Португалия (вкл. Азорските острови и Мадейра), Чехия, Румъния, Словакия, Словения, Испания (вкл. териториите на африканския континент), Швеция, Унгария, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия (вкл. Каналските острови, остров Ман, Гибралтар и британските бази на остров Кипър, но без териториите извън европейския континент, които Кралството администрира), Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Андора, Княжество Монако.