Световната здравна организация изрази съжаление, че от откриването на варианта Омикрон досега са отчетени половин милион смъртни случая от COVID-19, съобщава "Франс прес".

Организацията определи този брой като "повече от трагичен".

По данни на ръководителя на СЗО по въпросите на извънредните ситуации Абди Махамуд в световен мащаб са регистрирани 130 милиона случая и 500 000 смъртни случая, откакто в края на ноември миналата година Омикрон беше обявен за "вариант, будещ тревога".

СЗО: Рано е да обявяваме победа над COVID-19, смъртността расте тревожно

СЗО: Рано е да обявяваме победа над COVID-19, смъртността расте тревожно

Гебрейсус зове държавите да не отменят противоепидеичните мерки

От тогава насам той бързо измести Делта като доминиращ вариант на коронавируса по света, тъй като е по-заразен, въпреки че се предполага, че се преболедува по-леко.

Във времената на ефективните ваксини половин милион души да умрат - това наистина е нещо трагично, подчерта Махамуд и допълни, че докато всички са казвали, че Oмикрон протича по-леко, са пропускали факта, че половин милион души са починали, откакто този вариант е бил открит.

По данни на СЗО през миналата седмица са регистрирани близо 68 000 нови смъртни случая - със 7% повече спрямо седмица по-рано. В същото време броят на новите седмични случаи на болестта е спаднал със 17% до близо 19,3 млн. души.

СЗО: Пандемията е в критична фаза, да не позволяваме да се проточва

СЗО: Пандемията е в критична фаза, да не позволяваме да се проточва

Гебрейсус призова за сътрудничество между държавите