Високият брой на починалите от COVID-19 влиза в противоречие с твърденията, че вълната от коронавирусна инфекция е в спад, коментира д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория към университета в Берн.

"Трайно високото ниво на починали от Ковид в България (70-80 души на ден от няколко месеца) отново от няколко дни показва тенденция за бавно увеличение. Това е в разрез с разбирането за спадаща Омикрон вълна." - коментира той в профила си във Фейсбук.

"Обяснението е просто - от една страна Омикрон не е чак толкова безопасен, от друга - делта вариантът продължава да се разпространява безпрепятствено поради ниското ниво на ваксинация. Не бих се учудил в момента да имаме нова делта вълна, която остава маскирана зад тази с Омикрон. Допълнително и много хора не се тестват. Необходимо е много внимателно да следим броя болни и приемането в болница в следващите 3-4 седмици." - допълва ученият.

СЗО: Рано е да обявяваме победа над COVID-19, смъртността расте тревожно

СЗО: Рано е да обявяваме победа над COVID-19, смъртността расте тревожно

Гебрейсус зове държавите да не отменят противоепидеичните мерки

Той предупреждава, че постковид синдромът е не по-малко сериозен проблем от острата фаза на заболяването.

"Лонг Ковид е една от новите изплуващи болести след масовото преболедуване на острото заболяване, което все повече ще ни занимава в близките месеци и години. Уморяемост, трудности в дишането, нарушения в концентрацията и уморяемост - всичко това са усложнения, които могат да нарушат качеството на живот на пациентите. Тук бих добавил и нещо скрито - сърдечно-съдови и ритъмни нарушения." - посочва д-р Илиев.

Постковид синдром ли ще бъде новата голяма пандемия?

Постковид синдром ли ще бъде новата голяма пандемия?

COVID-19 стана главен герой и в разказите за спекулативни истории

"Всички тези нарушения засега нямат доказано лечение и подходите са няколко:

- Почивка, щадене, сън, липса на стрес, масажи - универсалните способи за справяне с уморяемост

- Възстановяване на дишането с дихателни упражнения, на уморяемостта с постепенно и много бавно увеличаващо се натоварване - един от онсовните принципи на рехабилитацията и спортната медицина

- При конкретни оплаквания като сърдечни ритъмни нарушения - адекватна терапия от кардиолог. Много хора с проблеми със сърцето се оплакват от влошаване след Ковид, особено на ритъмни проблеми." - допълва ученият.