Испанският премиер-социалист Педро Санчес представи в сряда ново про-европейско правителство с най-много жени в съвременната история. В състава му влизат 11 жени и 6 мъже, предаде АФП.

Новата изпълнителна структура, съставена от 46-годишния премиер, който изгони консервативния ветеран Мариано Рахой, включва и астронавта Педро Дуке като министър на науката.

Управителят на бюджета на ЕС и бивш външен министър на председателя на Европейския парламент Жозеп Борел Надя Калвино ще стане министър на икономиката.

Социалистът Педро Санчес положи клетва като премиер на Испания

Социалистът Педро Санчес положи клетва като премиер на Испания

Първият премиер, който отказва да се закълне в Библията или Разпятието

Санчес каза, че неговата изпълнителна власт е "отражение на най-добрите в обществото" - общество, което той описва като съставен от жени и мъже, стари и млади, вкоренени в Европейския съюз.

Но това е и правителство на малцинството, тъй като социалистите имат само 84 законодатели в 350-местния парламент.

По този начин на правителството ще бъде трудно да управлява Испания, като разчита на гласовете на крайно лявата партия Podemos, както и на баските и каталонските националисти, които подкрепиха предложението му за недоверие.

Новата изпълнителна власт включва двама ветерани социалисти - Кармен Калво, вицепрезидент и Борел.

Калво, който беше министър на културата от 2004 до 2007 г., също ще отговаря за равенството, приоритет за правителството на Санчес в страна, където жените организираха безпрецедентна стачка, за да защитят правата си на 8 март.

Долорес Делгадо ще бъде министър на правосъдието, бивш съдия на Върховния съд Маргарита Роблес, а други жени ще бъдат натоварени с образование, заетост или здраве.

Фернандо Гранд-Марласка, бивш съдия в най-висшия национален съд в Испания, където се води делото срещу баската сепаратистка група ЕТА, ще ръководи вътрешното министерство.