Почти 2/3 от китайците вярват, че корупцията е намаляла в страната им през последната година, докато над 80% са на мнение, че правителството е свършило добра работа в борбата с корупцията. Това се посочва в нов доклад на "Трансперънси интернешънъл", пише "Гардиън". 

Изследването се базира на проучване на почти 20 000 души в 17 азиатски държави. Проверено е възприятието на корупцията през последните 12 месеца.

Почти всеки респондент в Азия, или около 886 милиона души, твърди, че е предлагал подкуп или е използвал личните си връзки за достъп до услуги. Полицията и съдилищата са най-вероятните услуги, свързани с корупция.

"Изненадващо, докато повечето граждани считат корупцията за голям проблем в страните си, те все още изразяват подкрепа за предприетите действия", пише организацията.

През 2012 г. китайският президент Си Дзинпин обеща да изкорени корупцията в страната и предприе безпрецедентна кампания. Но тя оказва малко влияние върху позицията на Китай в Индекса за възприятие на корупцията на "Трансперънси интернешънъл". Страната е на 80-то място през 2020 г. с 40 от 100 точки. Но 84% от китайците заявяват пред организацията, че правителството се справя добре в борбата с корупцията.

В Камбоджа и Филипините 66% от анкетираните смятат, че ситуацията с корупцията се е влошила или е останала същата.

Почти трима от четирима респонденти вярват, че корупцията остава голям проблем. Само в Мианмар (50%) и Камбоджа (30%) половината или по-малко мислят, че случаят не е такъв. Респондентите в Камбоджа вярват, че корупцията е намаляла.

В Непал (58%) и Тайланд (55%) е отчетен най-високият процент на хората, които вярват, че корупцията се е увеличила. Около 70% от тайландците имат малко или никакво доверие към правителството.

24% от анкетираните в 17-те азиатски държави признават, че са платили рушвети, защото им е било поискано, докато 30% вярват, че няма да получат услуга без използване на лични връзки.

Малайзия и Индонезия са сред държавите, където най-висок процент казват, че са били изнудвани или познават такива хора, за да получат достъп до правителствена услуга.