Местни жители са евакуирани от малки общности на около 40 км източно от Рим в петък, след избухването на пожар, италианската столица е изправена пред температури от около 37 градуса, съобщава "Ройтерс".

Областите на Южна Италия бяха поразени от горски пожари през последните седмици, като пламъците опустошават горите в Калабрия и на островите Сицилия и Сардиния.

В сряда температурата достигна почти 49 градуса в югоизточната част на Сицилия, което е най-високата температура, регистрирана някога в Европа.

Петима ранени и стотици евакуирани заради горски пожари в Италия

Петима ранени и стотици евакуирани заради горски пожари в Италия

За последния уикенд са били регистрирани над 800 пожара

Горещата вълна сега се премества на север и за една нощ 25 семейства бяха евакуирани от домовете им, когато пожари се разпространиха през природния резерват Монте Катило, близо до предградието на Рим Тиволи.

Около 30 жители на дом за бедни деца и сираци също са евакуирани, за да избягат от пламъците.

Горски пожари също избухнаха през нощта близо до град Отранто, в южната част на Италия, съобщиха пожарникари. Близкият морски курорт бе евакуиран поради задушаващ дим, а крайбрежният път, насочен на юг от Отранто, бе затворен за движение.

Премиерът Марио Драги обеща финансова помощ за общностите, засегнати от пожарите, и план за действие за презасаждане на горските територии и мерки за засилване на италианската провинция срещу природни бедствия.

5 жертви на огнения ад в Калабрия

5 жертви на огнения ад в Калабрия

Сицилия и Сардиния също се борят с бедствието

Снимка 542998

Източник: EPA/БГНЕС