Правителството на Германия съгласува по-строги правила за депортиране на мигранти, информира "Дойче веле".

Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер представи план с правила, които ще улеснят депортирането на мигранти, които нямат право на убежище. Предимно ще засегне хората, които са използвали всички правни инструменти за получаване на убежище.

Сега планът влиза в парламента за дебатиране. Той може да бъде прокаран преди лятната ваканция.

Но германските провинции не одобряват целия план, който предвижда мигрантите, които подлежат на депортация да бъдат държани в провинциални затвори, а не в специални обекти за задържане на мигранти преди да бъдат депортирани.

Зеехофер коментира, че пакетът му съдържа "силни елементи", които ще улеснят експулсирането.

През миналата година Германия депортира около 25 000 души. Това представлява една десета от общия брой на хората, които трябва да напуснат страната.

Планът съдържа няколко спорни предложения: в редовните затвори да се увеличат до близо 1000 килиите за задържане на хора преди да бъдат депортирани. Регионални министри алармират, че това е в нарушение на принципа хората за депортация да се държат отделно от осъдените престъпници; да се ограничат социалните помощи за търсещите убежище, които вече са получили в други страни членки на ЕС; удължаване от три на пет години преоценката на бежанския статут на лица, които вече са получили убежище през 2015, 2016 и 2017 г. и др.

Според вътрешното министерство на 240 000 души е наредено да напуснат Германия до края на февруари.