Правителството на Италия спечели вот на доверие в горната камара на парламента за предложение, което ще улесни магистратите при използване на софтуер за шпионаж по време на разследване на корупция в обществения сектор, информира "Ройтерс".

Гласуването се проведе на фона на сериозни търкания в коалицията. По-малката партия "Италия Вива" всекидневно влиза в сблъсък с по-големите си партньори от Демократическата партия и Движение Пет звезди.

Но партийната дисциплина на днешното гласуване в Сената надделя, където администрацията на премиера Джузепе Конте има малко мнозинство. Предложението на правителството беше подкрепено от 156 гласа срещу 118.

В Италия често се организира вот на доверие с цел ускоряване прокарването на законодателство и орязване на дебата. Ако правителството изгуби гласуването, задължено е да подаде оставка.

Коалицията почти със сигурност ще поиска вот на доверие за същия законопроект в долната камара преди края на месеца или срокът за прокарване на законодателството ще изтече.

Проектозаконът ще позволи на магистратите да разширят използването на софтуер като троянски кон при разследване на престъпления в публичната администрация. Също ще позволи разширяване на разследване, ако шпионажът помогне за събиране на доказателства, които са свързани с други престъпления.

Законодателството е предложено от Пет звезди, които обявиха борбата с корупцията за основен приоритет. Критици обаче предупреждават, че предложението дава твърде много власт на магистратите да си навират носа в живота на хората.