Правителството на френския президент Еманюел Макрон заяви в сряда, че ще използва специално конституционно правомощие, за да прокара законопроекта за бюджета за следващата година през Националното събрание без гласуване, съобщава АП.

Депутатите от опозицията биха могли да поискат вот на недоверие, за да протестират срещу хода, който някои заклеймиха като недемократичен.

Съобщението на правителството беше очаквано. Центристкият алианс на Макрон загуби парламентарното си мнозинство през юни, което направи много по-трудно за неговото правителство да прокарва законите по конвенционалния начин в долната камара на парламента.

Изправени пред множество бюджетни поправки от опозицията, правителствени служители предупредиха, че са готови да се позоват на член 49.3 от френската конституция, който позволява на министър-председателя да заобиколи парламента в някои ситуации, включително гласуването на бюджетни законопроекти.

Ако министър-председателят успее, законопроектът за бюджета ще отиде в Сената. 

Вотът на недоверие е малко вероятно да мине въпреки съпротивата срещу хода на правителството, тъй като ще се нуждае от одобрението на най-малко 289 депутати или половината от местата в долната камара на френския парламент. Ако някои групи депутати се въздържат, докато съюзниците на Макрон гласуват с "Не", прагът не може да бъде достигнат.

Въпреки че загуби мнозинството си, центристкият алианс на Макрон все още има най-много места в Националното събрание, с 250. Лявата коалиция, Nupes, е най-голямата опозиционна сила със 151 места.

През юли законодателите не успяха да прокарат вот на недоверие, поискан от Nupes, за да отбележи символично своето противопоставяне на политиките на Макрон. Само 146 депутати одобриха предложението, което е много по-малко от необходимите 289.

Член 49.3 е използван 87 пъти от 1958 г. насам. При Макрон той бе използван веднъж преди, през 2020 г. по време на първия му мандат, за да се прокарат промени в пенсиите.

Предложеният бюджет на Франция, представен миналия месец на заседание на кабинета, се основава на прогнозиран растеж от 1% през следващата година, което е спад от очакваните 2,7% през тази година.

Франция е парализирана от национална стачка

Франция е парализирана от национална стачка

Синдикатите искат повишаване на заплатите