Администрацията на американския президент Доналд Тръмп одобри по-строги правила за проверка на кандидатите при издаването на американски визи, съобщава Ройтерс.

Посолствата на САЩ по света ще проверяват профилите на кандидатите в социалните мрежи и каченото от тях през последните пет години, както и биографична информация до 15 г. назад.

Новите въпросници, които са част от по-стриктни правила за проверка на хората, искащи да посетят САЩ, са одобрени на 23 май от Службата за управление и бюджет, въпреки че мерките бяха разкритикувани от академични групи и представители в образователния сектор по време на период на обществено обсъждане.

Критиците твърдят, че новите въпросници ще бъдат в огромна тежест и ще доведат до дълги забавяния на процедурата, а също така ще обезсърчат международни студенти и учени, ако искат да посетят държавата.

Според новите процедури консулските служители могат да поискат номерата на всички изтекли паспорти, публикуваната в социалните мрежи информация през последните пет години, имейл адресите, телефонните номера и биографична информация през последните 15 г., в това число адреси, месторабота и история на пътуванията.

Официалните лица ще поискат допълнително информация, когато установят, че такава информация е необходима, за да се потвърди самоличността на кандидата.

Службата за управление и бюджет одобри новите въпроси за шест места, а не за три години както обикновено.

Въпреки че попълването на новите въпросници е доброволно, подчертава се, че ако не бъде предоставена информация, може да има забавяне или блокиране процеса по издаване на виза.