Министрите на правосъдието на Европейския съюз (ЕС) приеха днес Заключения относно борбата с расизма и антисемитизма по време на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" в Брюксел, съобщават от пресцентъра на Министерство на правосъдието. Освен това те проведоха обмен на мнения с директора на Агенцията на ЕС за основните права по темата.

"Инкриминирането на европейско равнище на престъпления, свързани с речта на омраза и престъпленията от омраза ще допринесе за по-ефективното им противодействие", заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова при обсъждането на Решението на Съвета за разширяване на списъка на престъпленията по чл. 83, пара. 1 от Договора за функционирането на ЕС. Същевременно тя призова, при изработване на бъдещо законодателство на ЕС в тази област да се спазва чл. 21 от Хартата на основните права на ЕС и да се отчитат законодателните и конституционни особености на държавите членки. "Необходимо е и да се подхожда с внимание при създаване на задължителна уредба по отношение на речта на омразата, когато тя не е свързана с подбуждане към престъпление", каза още Йорданова.

Повечето държавите членки изразиха своята подкрепа за инициативата. Председателството и Комисията ще продължат сътрудничеството си с цел по-бързо постигане на съгласие по тези ключови въпроси, особено в контекста на актуалната международна обстановка.

Френското председателство представи информация за напредъка в преговорите с Европейския парламент по проектите на Регламент и Директива за подобряването на трансграничния достъп до електронни доказателства за целите на наказателния процес.

Правосъдните министри проведоха специална дискусия относно значимата роля на адвокатите за утвърждаване на принципите на правовата държава.

Тема на разговор бе и подхода при правното сътрудничество с Руската федерация и Беларус с оглед военните действия на територията на Украйна.

Министър Йорданова проведе работни срещи с министъра на правосъдието на Австрия Алма Задич и министъра на правосъдието на Италия Марта Карабия. Те обсъдиха актуални теми и съдебните реформи държавите.