При управлението на Владимир Путин положението с човешките права значително се е влошило.

Това се казва в доклад на правозащитната организация „Амнести интернешънъл", цитиран от Би Би Си.

В него се отбелязва, че през последните години в Русия „планомерно и методично" се стеснява пространството за дейността на независимите правозащитни организации и медиите, ограничава се изказването на критични мнения.

И за гражданите, и за медиите става все по-трудно да критикуват, подчертава авторите на доклада.

Той беше огласен броени дни преди президентските избори в Русия, които ще се проведат на 2 март.

Кремъл от своя страна изрази съпричастност към защитата на човешките права и упрекна Запада, че с подобни обвинения се опитва да ограничи влиянието на Русия в световен мащаб.

В доклада обаче се посочват конкретни случаи, в които несъгласните с официалната руска политика са били преследвани и гражданските им права са били нарушавани.

В документа се посочва, че най-често обекти на преследване и заплахи в Русия са правозащитниците. Властите и медиите често ги обвиняват в „непатриотичност".

Отбелязва се, че независимите журналисти не само се сблъскват с пречки при професионалната си дейност, но и биват подлагани на съдебно преследване.

От „Амнести интернешънъл" се обезпокоени и от неоправданата употреба на сила от руските власти срещу демонстрации и митинги.

„Пространството на свободата на словото в Русия се стеснява стремително. Жизнено необходимо е руските власти да преобърнат този процес." - коментира Кейт Алън, директор на британския клон на „Амнести интернешънъл".

По думите й, за журналистите в Русия инакомислието се превръща във въпрос на живот и смърт, какъвто е случаят с убитата пред дома й Анна Политковская.