Никаква расова или етническа група не доминира за хората под 18-годишна възраст, но белите хора намаляват за първи път в историята сред общото население на САЩ, тъй като испаноезичното и азиатското население се разраства през последното десетилетие, според данните от преброяването през 2020 г., съобщава АП.

Данните, публикувани от Бюрото за преброяване на населението на САЩ, предлагат най-подробната досега картина на това как страната се е променила от 2010 г. насам и също ще допринесе за прекрояването на политическите карти на нацията.

Цифрите със сигурност ще означават интензивна партийна битка за представителство във време на дълбоко национално разделение и битки за правата на глас. Цифрите биха могли да помогнат за определяне на контрола над Камарата на представителите през 2022 г. и да осигурят предимство на изборите за години напред.

Данните също ще оформят начина на разпределение на 1,5 трилиона долара годишни федерални разходи.

Данните предлагат огледало не само в демографските промени през последното десетилетие, но и поглед към бъдещето. Сега няма мажоритарна расова или етническа група за хора под 18 години, тъй като делът на бежанците, които не са испанци, във възрастовата група е спаднал от 53,5% на 47,3% през десетилетието.

Делът на децата в САЩ намалява поради спада на раждаемостта, докато делът на възрастните нараства. Хората над 18 години съставляват повече от три четвърти от населението през 2020 г., или 258,3 милиона души, което е увеличение с повече от 10% спрямо 2010 г. Въпреки това, населението на деца под 18 години е спаднало от 74,2 милиона през 2010 г. на 73,1 милиона през 2020 г.

"Ако не са латиноамериканците, азиатците, хора от две или повече раси, това са единствените непълнолетни групи, които растат", казва Уилям Фрей, старши сътрудник в програмата за политически въпроси на Брукингс. "Много от тези млади малцинства са важни за бъдещия ни растеж, не само за детското население, но и за бъдещата ни работна сила."

Азиатското и испаноезичното население се разраства от 2010 до 2020 г., съответно нараствайки с около една трета и почти една четвърт през десетилетието. Азиатското население достигна 24 милиона души през 2020 г., а испаноезичното население достигна 62,1 милиона души.

Бумът на латиноамериканците представлява почти половината от общия прираст на населението на САЩ, което е най-бавното след Голямата депресия. За сравнение, темпът на растеж извън тази група през десетилетието е бил 4,3%. Делът на латиноамериканците в населението на САЩ нараства до 18,7% от населението на САЩ спрямо 16,3% през 2010 г.

"Преброяването през 2020 г. потвърди това, което знаем от години - бъдещето на страната е латино", каза Артуро Варгас, главен изпълнителен директор на Националната асоциация на латиноамериканските образователни фондове за избрани и назначени служители.

Делът на бялото население е спаднал от 63,7% през 2010 г. на 57,8% през 2020 г., което е най-ниското ниво в историята, дължащо се на спад в раждаемостта сред белите жени в сравнение с испаноезичните и азиатските жени. Броят на неиспаноезичните бели хора се е свил от 196 милиона през 2010 г. на 191 милиона.

Белите продължават да бъдат най-разпространената расова или етническа група, макар че това се промени в Калифорния, където испаноезичните станаха най-голямата расова или етническа група, нараствайки от 37,6% на 39,4% през десетилетието, докато делът на белите хора спадна от 40,1% до 34,7%. Калифорния, най-населеният щат в страната, се присъедини към Хавай, Ню Мексико и окръг Колумбия като място, където белите хора, които не са испаноезични, вече не са доминиращата група.

"Населението на САЩ е много по-расово и етнически разнообразно от това, което сме измервали в миналото", казва Никълъс Джоунс, служител на Бюрото за преброяване.

Някои демографи предупреждават, че бялото население не намалява толкова, колкото преминаването към многорасови идентичности. Броят на хората, които се идентифицират като принадлежащи към две или повече раси, се е утроил повече от 9 милиона души през 2010 г. на 33,8 милиона през 2020 г. Сега те представляват 10% от населението на САЩ.

Хората, които се идентифицират като раса, различна от бяла, черна, азиатска, американска индианка, коренна хавайска или тихоокеанска островитянска - самостоятелно или в комбинация с една от тези раси - скочиха до 49,9 милиона души, надминавайки чернокожото население от 46,9 милиона души като втората по големина расова група в страната, според Бюрото за преброяване.

Но демографите казват, че това може да е свързано с испаноезичната несигурност относно това как да се отговори на расовия въпрос във формуляра за преброяване, както и с промените, които Бюрото за преброяване е направило при обработката на отговорите и как е попитало за раса и етническа принадлежност, за да отразява по-добре разнообразието на нацията.

Публикуването на данните предоставя на щатите първия шанс да прекроят своите политически райони в процес, който се очаква да бъде особено бурен, тъй като е заложен контролът върху Конгреса и депутатите.

Предоставя се първата възможност да се види, доколко Бюрото за преброяване е изпълнило целта си да преброи всеки жител на САЩ в това, което мнозина смятат за най-трудното преброяване веднъж на десетилетие в последните години. Цветнокожите общности са подценявани при минали преброявания.

"Данните, които публикуваме днес, отговарят на нашите стандарти за високо качество на данните", коментира действащият директор на Бюрото за преброяване Рон Джармин.