Тази сутрин от ивицата Газа срещу Израел са изстреляни около 50 ракети, като около 20 от тях са били прехванати, съобщиха от въоръжените сили на Израел.

В отговор израелските военни атакуваха Газа, при което беше убит главатарят на палестинската екстремистка групировка "Ислямски джихад" Бах Абу ал Ата в Газа.

"Системата "Железен купол" (за противовъздушна отбрана - б. р.) прехвана ракети на централната част на Израел. Около 20 от общо 50 ракети, изстреляни от ивицата Газа срещу израелски граждански обекти, бяха прехванати." - се казва в официалното съобщение на израелските военни.

В него се посочва още, че в отговор израелски изтребители са поразили терористични цели на джихадистите в Газа.

Обстрелът срещу Израел беше осъден от ЕС и САЩ.

Израел ликвидира главатаря на "Ислямски джихад" при удар в Газа

Израел ликвидира главатаря на "Ислямски джихад" при удар в Газа

"Нашето неизбежно отмъщение ще разтърси ционисткия обект"

Първоначално беше разпространена информацията за удара на Израел срещу терористите, а впоследствие тази за предхождащата го атака на "Ислямски джихад" срещу израелската територия. Основна цел на ракетите на джихадистите е била столицата Тел Авив.

Властите съобщиха, че в южните и централните части на страната е бил подаден сигнал за тревога, около един милион израелски граждани са били приютени в противобомбените укрития. Училищата и офисите в атакуваните райони бяха затворени.