Папуанците, чиито остров е предложен да се превърне в потенциална ракетна площадка към проект на компанията на Илън Мъск SpaceX, са заявили пред милиардера, че компанията му не е добре дошла на земята им, тъй като присъствието им ще унищожи екосистемата и ще изгони хората от домовете им, пише "Гардиън".

През декември президентът на Индонезия Джоко Уидодо е предложил на Мъск да използва част от малкия остров Биак в източната провинция Папуа.

Представител на индонезийското правителство сподели пред британското издание тази седмица, че са проведени консултации с местното правителство за създаването на космодрум. Представителят поясни, че проектът на остров Биак "Космически остров" ще е от икономическа полза за островитяните.

Но папаунците на остров Биак са твърдо против. Те предупреждават, че проектът ще доведе до обезлесяване, засилване на индонезийското военно присъствие и ще заплаши бъдещето им. Те се страхуват, че ще бъдат принудени да напуснат домовете си.

Роскосмос също желае да създаде голяма ракетна площадка на острова до 2024 г.

Биак е част от провинция Папуа, където от десетилетия се води кампания за отделяне от Индонезия. Островът е на 1 градус под екватора и е идеално място за изстрелване на комуникационни сателити в ниска орбита, за което е необходимо по-малко гориво. Близостта до природни ресурси също го прави основен кандидат за космодрум.

Мъск планира да изстреля 12 000 сателита до 2026 г. за осигуряване на евтин високоскоростен интернет чрез услугата Starlink.

В Папуа има богати залежи на мед и никел, два от най-важните метали за ракети, както и за батерии за автомобилите на "Тесла".

Но експерти по околната среда и папуанците се опасяват, че ракетна площадка още повече ще засегне деликатната екосистема на острова.