Днес Гърция е засегната от 24-часова стачка заради пенсионна реформа, която предвижда по-дълъг трудов живот, информират АФП и "Ройтерс".

Протестните действия парализираха обществения транспорт в Атина, фериботните услуги и междуградския железопътен транспорт.

Държавните служители също напуснаха работните си места. Журналистите ще спрат работа за три часа.

"Този законопроект практически е продължение на законите (за строги икономии), въведени от 2010 до 2019 г., които доведоха до намаляване на пенсиите от 20% до 60 на сто", алармират от синдиката ADEDY.

Профсъюзи организират улични протести в Атина, Солун и други големи градове по-късно днес.

Новото консервативно правителство обяви, че реформата, която ще бъде подложена на гласуване в петък, ще укрепи проблемната гръцка пенсионна система до 2070 г.

Министерството на труда поясни, че реформата - третата голяма поправка за десетилетие - предвижда увеличение на пенсиите и намаляване на наказанията за пенсионери, които все още работят. Законопроектът също предвижда създаване на цифров регистър за социално осигуряване, по-голяма гъвкавост за самонаетост и др.

Синдикатите обаче предупреждават, че реформите са слабо замаскиран опит на правителството да приватизира пенсионните фондове.

"Катимерини" пише, че проектозаконът включва нови категории за социално осигуряване за 1,44 милиона самонаети и на нещатен договор, които имат право да изберат нивото на месечните си вноски, което също ще определи нивото на пенсията им.