Предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се срещне с иранския си колега Хасан Рохани е отхвърлено и от двете страни, съобщават "Гардиън" и АП.

По време на пресконференция с италианския премиер Джузепе Конте, Тръмп заяви, че ще се срещне с Рохани, ако Иран поиска.

Помпео подкрепя среща на Тръмп с иранските лидери

Помпео подкрепя среща на Тръмп с иранските лидери

Самият президент обяви, че е готов на среща без предварителни условия

"Ще се срещна с всеки. Няма нищо лошо в това да се срещаш. Без предварителни условия, без. Ако те искат да се срещнем. Добре е за страната. Добре е за тях, добре е за нас и добре е за света. Без предварителни условия. Ако те искат да се срещнем, ще го направя", каза американският лидер.

Очевидно спонтанното предложение на Тръмп бележи значителна промяна в тона и ескалиралата риторика след оттеглянето на САЩ от ядрената сделка през май.

От следващия месец американската администрация започва да връща санкциите, отменени след подписаното през 2015 г. споразумение за ядрената програма на Ислямската република. Освен това Вашингтон предприе кампания за натиск над Ислямската република. Мнозина подозират, че целта на САЩ е смяна на режима.

Иран предупреди комарджията Тръмп: Ако САЩ започнат война, ние ще я приключим

Иран предупреди комарджията Тръмп: Ако САЩ започнат война, ние ще я приключим

Остри реплики от началника на Иранската революционна гвардия

След коментара на Тръмп държавният секретар Майк Помпео изглежда противоречи на американския лидер. Помпео изброи предварителни условия, които Иран трябва да изпълни преди да бъде организирана подобна среща.

Говорител на президента на САЩ към Съвета за национална сигурност заяви, че Вашингтон няма да отмени санкциите или да установи дипломатически и търговски отношения с Иран, докато не настъпи осезаема промяна в политиките на Техеран.

Хамид Абуталеби, един от съветниците на Рохани, разкри предварителните условия на Иран за среща с Тръмп. Според него САЩ трябва да "уважават великата нация Иран", да се върнат в ядреното споразумение, да замразят новите санкции и да редуцират враждебността си към Ислямската република преди да бъде организирана среща с американския лидер.

"Да се уважават правата на иранската нация, да се намали враждебността и да се върне в ядреното споразумение са стъпките, които трябва да се направят, за да се тръгне по неравния път към разговори между Иран и Америка", написа Абуталеби в "Туитър".