Представител на опозиционния лидер на Венецуела Хуан Гуайдо в САЩ обяви, че е поканен на церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън.

"Тази сряда ще представляваме народа на Венецуела и законното Временно правителство на президента Хуан Гуайдо за встъпването в длъжност на американския президент Джо Байдън -  с цел да продължим да работим заедно с нашия основен съюзник за Свободна Венецуела, написа в "Туитър" Карлос Алфредо Векио.

Венецуела погна назначения на Гуайдо

Венецуела погна назначения на Гуайдо

Двама от борда на директорите на Citgo се издирват

През януари 2019 г. Венецуела изпадна в политическа криза, когато тогавашният ръководител на контролираното от опозицията Национално събрание Хуан Гуайдо се обяви за временен президент в опит да отстрани от власт преизбрания президент Николас Мадуро.

През декември във Венецуела се проведоха парламентарни избори, в които взеха участие над 100 политически партии и асоциации. Над 20 партии, включително опозиционният блок на Хуан Гуайдо, отказаха да участват в гласуването. Социалистическият алианс взе 91,34% от парламентарните места, според резултатите от изборите, публикувани от Националния избирателен съвет. Съюзът, който включва Обединената социалистическа партия на Венецуела на президента Мадуро получи 4 317 819 гласа и спечели 253 от 277 места в Националното събрание. Още 11 парламентарни места бяха заети от Демократичния алианс.

По-късно през декември Хуан Гуайдо заяви, че опозиционните законодатели на Венецуела ще продължат работата си въпреки парламентарните избори, проведени по-рано същия месец.

Венецуелски опозиционен лидер: Гуайдо се провали

Венецуелски опозиционен лидер: Гуайдо се провали

Иска САЩ повече да не подкрепят опитите му да свали Мадуро

След това се появиха спекулации, че Западът вече не подкрепя Гуайдо и не търси отстраняване на Мадуро.