Ръководителят на организацията по хуманитарните въпроси към ООН Марк Лоукок вярва, че следващата година ще бъде по-тежка от "ужасната" 2019 г., през която конфликти, климатичните промени и икономическите проблеми оставиха 165 милиона души в нужда от хуманитарна помощ, пише "Гардиън".

Екстремни бури, засушавания и други природни катаклизми в резултат на климатичната криза удрят "първо и най-лошо" най-бедните по света, предупреди той пред британската медия и добави, че жените, момичетата и инвалидите са най-засегнати.

Снимка 458652

Източник: архив ЕПА

В края на интервюто той изброи предизвикателствата пред света: Сирия, Южна Африка и Венецуела.

"Беше ужасна година. Преди година направих няколко оценки, които се оказаха погрешни. Прогнозирах, че 145 милиона души ще се нуждаят от хуманитарна помощ. Оказаха се 165 милиона души", обясни заместникът на генералния секретар на ООН.

"Нямам кристална топка, не знам с какво ще имаме работа следващата година, но имам лошо предчувствие. Страхувам се, че ще се влоши. Иска ми се да греша. Но има основания да смятаме, че ще ни предстои много неприятна година", смята той.

По думите му геополитиката е решаващият фактор дали хората ще получат адекватна помощ. Милиони хора в Североизточна и Северозападна Сирия разчитат на трансгранична помощ.

Според него Венецуела не е на главните страници повече, но икономическата ситуация най-вероятно ще продължава да се влошава.

Лоукок коментира още, че по-голямата част от работата му тази година е била свързана с проблемите около климатичните промени. В Африка са регистрирани както големи засушавания, така и големи наводнения.

Той разкри, че хуманитарната служба към ООН е получила "рекордно" финансиране тази година. До ноември е получила 16 милиарда долара или с 2 милиарда долара повече от миналата година.