Министерството на външните работи и посолството ни в Бразилия предупреждават българите, които възнамеряват да пътуват до Рио де Жанейро, да се въздържат от посещение на града в настоящия момент.

В някои райони на мегаполиса има сблъсъци между организирани наркобанди и силите на реда, уточняват от външното ведомство.

Препоръчва се до нормализиране на обстановката сънародниците ни да не предприемат пътувания до Рио, а онези, които вече се намират в града, да не посещават Леблон, Ипанема и Копакабана, както и други райони, в които има размирици.

В края на миналата седмица кризата със сигурността в мегаполиса се изостри неимоверно.
Ожесточени престрелки между организираните банди и полицията се водят в най-голямата фавела на Рио - Росиня. Тя е в непосредствена близост до най-посещаваните от туристи райони в южната част на града - Леблон, Ипанема и Копакабана. Междувременно войната между наркоклановете се разпространи и в другите осем големи фавели на града.

Въпреки че на 28 юли армията излезе на улиците на Рио, за да подпомогне полицията в борбата с организираната престъпност, силите на реда не са в състояние към момента да овладеят ситуацията.

Посолства и консулства в Бразилия започнаха да предупреждават своите граждани да ограничат пътуванията до Рио де Жанейро заради нарковойната.

Българските граждани в Рио де Жанейро, които имат нужда от помощ във връзка със ситуацията, могат да се свържат с посолството ни в Бразилия на телефон +55 61 32236193, както и на дежурния телефон в извънработно време: +55 61 86023360.