Западна Франция е изправена пред "топлинен апокалипсис", предупреждават експерти. Eкстремните температури продължават да засягат голяма част от Европа, информира БиБиСи.

Температурите може да достигнат рекордни нива в 15 региона на югозапад, като пожарникарите се борят с горски пожари и хиляди са принудени да се евакуират.

Горските пожари във Франция през последните дни принудиха над 16 000 души да напуснат засегнатите райони, като бяха създадени спешни убежища за евакуираните.

Жиронда, популярен туристически регион в югозападната част на страната, беше засегнат особено тежко, като пожарникарите се борят да овладеят пожарите, които са унищожили над 14 000 хектара земя от миналия вторник.

Жан-Люк Глейз, президент на региона Жиронда, каза пред BBC, че пожарите са продължили да се разрастват в La-Teste-de-Buch и Landiras поради горещото и ветровито време, което затруднява пожарникарите да ги овладеят.

"Те трябва да се борят с този огън, който расте и расте, понякога става много, много голям", каза той. Той добави, че още населени места ще трябва да бъдат евакуирани.

Горещата вълна предизвика предупреждения за това, което един метеоролог описа пред агенция АФП като "топлинен апокалипсис" в някои райони на югозапад.

Горещи вълни са обхванали и други части на Европа. 

Великобритания обяви извънредно положение заради екстремни горещини

Великобритания обяви извънредно положение заради екстремни горещини

През идната седмица се очакват рекордно високи температури