Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС за Брекзит, е заявил пред дипломати на ЕС, че преговорите за Брекзит са в "състояние на парализа", пише "Файненшъл таймс".

Барние е подчертал пред посланиците на страните членки, че Великобритания е решена да се отклони от стандартите на ЕС като част от бъдещо търговско споразумение, като допълнил, че се задълбочава напрежението между правителството на премиера Борис Джонсън и блока.

Братът на Борис Джонсън подаде оставка от правителството

Братът на Борис Джонсън подаде оставка от правителството

Бил разкъсван между семейната преданост и националния интерес

Според дипломатическа бележка, видяна от изданието, Барние е заявил: "Ние в момента сме в състояние на парализа".

Предупреждението е отправено на същия ден, когато Дейвид Фрост, главният британски преговарящ, проведе повече от 6-часови разговори с европейските си колеги. Според представители на ЕС Фрост не е разкрил как Великобритания може да замени предпазния механизъм за Ирландия от споразумението за Брекзит, докато в същото време границата със Северна Ирландия остане отворена. Освен исканията за предпазния механизъм Фрост също е поиска търговско споразумение, което ще позволи Великобритания да се освободи от регулациите на ЕС в сферата на екологичните и социални стандарти.

Камарата на общините прие законопроекта, блокиращ Брекзит без сделка
Обновена

Камарата на общините прие законопроекта, блокиращ Брекзит без сделка

Борис Джонсън иска нови избори...

Барние е подчертал пред европейските посланици, че всяко споразумение за свободна търговия, при което Обединеното кралство може да пренебрегне стандартите на Брюксел, ще създаде проблеми при ратифицирането му в европейските столици. Париж и Хага са решени да не позволяват на Великобритания да се облагодетелства за сметка на ЕС чрез подкопаване на единния пазар след Брекзит.

В същото време от "Даунинг стрийт", пише "Гардиън", отхвърлят информацията, че Барние е предупредил, че преговорите с Лондон са в "състояние на парализа".

Корбин наруга плана на Борис Джонсън за Брекзит

Корбин наруга плана на Борис Джонсън за Брекзит

Преговорите на Джонсън с Брюксел били имитация

Британското правителство напълно отхвърля тази оценка.