Италианските лични карти вече няма да означават родителите на децата като "майка" и "баща", а ще използват неутрални по отношение на пола термини, обяви правителството в ход, приветстван от борците за граждански права в петък, съобщава АФП.

Това обръща промяната, направена от крайнодесния лидер Матео Салвини, когато бе министър на вътрешните работи през 2019 г., той възрази срещу използване на термините "родител 1" и "родител 2" в личните карти на деца под 14 години.

Вътрешният министър Лучана Ламоргезе заяви пред парламента, че ходът е мотивиран от необходимостта да се спазват европейските правила за защита на данните.

Тя каза, че италианският надзорен орган по защита на данните е възразил срещу реформата на Салвини, като казва, че тя подкопава правата на децата, които не са под попечителството "на майчина или бащина фигура".

Указ на министъра за премахване на реформата на Салвини бе издаден през октомври и сега чака одобрение.

"Думите на Ламоргезе са добре дошли, сега нека най-накрая да прекратим дискриминацията за деца от еднополови двойки", заяви в петък италианската коалиция за свобода и граждански права.

Но Джовани Донцели, депутат от крайнодясната партия "Братя на Италия", обвини министъра в "глупост". "Какво са ви направили децата, за да им отнемете правото да имат баща и майка на личната си карта".

Въпросите, свързани с пола, са особено противоречиви в Италия, традиционно католическо и патриархално общество, където еднополовите партньорства получиха юридическо признание само преди пет години.

В сряда Върховният съд на страната обмисли оспорване на гражданския кодекс, което би позволило на родителите да дадат фамилията на майката на детето.

В Италия, ако и двамата родители припознаят детето си, детето може да получи само фамилното име на бащата. Фамилното име на майка може да се използва само ако бащата не разпознае детето си.

През 2016 г. същият съд отмени закон, който забранява на детето да е с тире, съставено от фамилните имена на двамата родители.

Конте разяснява на депутатите как Италия ще излезе от политическата криза

Конте разяснява на депутатите как Италия ще излезе от политическата криза

Коалицията се разпада след оттеглянето на Ренци