Франция очаква да ограничи разпространението на коронавирус на своя територия чрез удължаване на вече настъпилия вечерен час и по-строг контрол на собствените си граници. Това е основното съдържание на пакета от мерки, който бе представен на близо двучасова пресконференция в Париж от министър-председателя на републиката Жан Кастекс, съобщава ТАСС.

Ръководителят на френското правителство призна в речта си, че вирусът продължава "бързо да се разпространява в цялата страна". Периодът след новогодишните празници е белязан от ново влошаване на епидемичната ситуация.

И така, само за един ден в сряда са регистрирани 23 хиляди нови случая на инфекция. Това е почти пет пъти повече от прогнозираното преди месец.

Общо от март миналата година, над 2,8 милиона души са се заразили с коронавирус в страната. За 10 месеца епидемията е причинила смъртта на повече от 69 хиляди души.

Франция налага по-строги ограничения в цялата страна

Франция налага по-строги ограничения в цялата страна

Вечерен час от 18 ч., а не от 20 ч., както е в момента

Допълнителен фактор за безпокойство е появата на нови - британски и южноафрикански - щамове на коронавирус. Ежедневно се регистрират до 300 случая на инфекция с британската версия на вируса, които според френските лекари е дори по-агресивни от обичайната форма. Авторитетните медицински експерти не изключват, че именно тези щамове ще доминират във Франция след два до три месеца.

При тези условия властите решиха да установят нов комендантски час за поне 15 дни на цялата територия на републиката, започвайки от събота, 16 януари. Сега ще е от 18:00 до 06:00 часа.

Правилата за дистанционна работа в организации и предприятия остават същите. Служителите трябва да се съобразяват изцяло с този режим на работа, ако задачите им позволяват да работят отдалечено. Те могат да посещават работните си места не повече от веднъж седмично.

Контролът по границите се затяга забележимо. Отсега нататък всички пътуващи от страни извън Европейския съюз трябва да покажат отрицателен сертификат за тест за коронавирус преди не повече от три дни. От тях се изисква също да се самоизолират - да преминат през седемдневна индивидуална карантина. След това те трябва да направят повторен тест, който също трябва да бъде отрицателен, за да могат да получат разрешение да останат в страната.

Условията за пътуване до Франция от онези страни от ЕС, в които епидемичната ситуация е тревожна (по-специално Ирландия и Дания), ще бъдат предмет на координация на извънредна среща на върха, която ЕС планира да проведе на 21 януари. Тази видеоконференция ще бъде посветена на обсъждане на отговора на пандемията.

"Вълните на пандемията се заменят взаимно, щамовете се размножават, броят на инфекциите се увеличава и темпът на ваксинация остава твърде бавен", коментира Le Figaro и посочва, че според френския премиер, всички варианти остават същите.

Кастекс предупреждава, че "в случай на силно влошаване на епидемичната ситуация през следващите дни, ще е необходимо незабавно да се въведе нова карантина в страната".

Коронавирус: Британия забранява пътувания от цяла Южна Америка, Панама и Португалия

Коронавирус: Британия забранява пътувания от цяла Южна Америка, Панама и Португалия

Британски и ирландски граждани могат да се върнат от тези страни, ако се изолират за десет дни

Както заяви агенция France-Presse, след "бавния старт" ваксинацията ще бъде ускорена. Досега 318 000 французи (в домове за възрастни хора и хора над 75 години) са успели да се ваксинират, въпреки че Франция е имала 1 милион дози ваксина на Pfizer миналата седмица.

"Ваксината е първи приоритет сред приоритетите за преодоляване на кризата", подчерта премиерът. От понеделник, 18 януари, всички французи, независимо от възрастта, ще могат да се ваксинират при наличие на патологии, които могат да причинят най-опасната форма на заболяването. Те обаче ще трябва първо да се консултират със своя лекар.

През януари, според изчисленията на властите, ще бъдат ваксинирани около 1 милион жители на страната. До края на февруари ще бъдат ваксинирани общо 2,5 милиона души. Според експерти ваксината трябва да блокира не само началото на заболяването, но и предаването на вируса.

Училищата ще продължат да бъдат отворени за начални класове, но учениците няма да имат спортни дейности. Учениците от гимназията няма да се връщат в часовете на 20 януари и засега ще останат вкъщи. Властите обаче взеха предвид педагогическите трудности на университетите и оплакванията на студентите от чувството на изолация поради дистанционно обучение.

Първокурсниците ще могат да започнат на 25 януари, но само в малки групи. Ако ситуацията позволява, тази форма на обучение ще бъде постепенно възобновена и за горните курсове. Междувременно Кастекс планира да се срещне с представители на университетската общност в петък, заедно с министъра на висшето образование, научните изследвания и иновациите Фредерик Видал. На тази среща премиерът възнамерява да изясни условията за постепенно възстановяване на мащабната работа на висшето образование.

Магазините вече трябва да затварят всеки ден максимум в 18:00 часа. За да компенсира причиненото неудобство на клиентите в резултат на това, правителството препоръчва търговците да отменят обедната почивка и да работят в неделя.

Властите трябваше да се откажат от предишните си намерения за отваряне на ресторанти, които трябваше да възобновят работата си на 20 януари. Това важи и за театрите. Според министъра на културата на Франция Рослин Бачело "ситуацията днес е толкова несигурна, че е трудно да се посочи датата на тяхното откриване".

Меркел иска драконовски мерки за "мега блокада" в Германия

Меркел иска драконовски мерки за "мега блокада" в Германия

Спиране на местния и междуградски транспорт и налагане на комендантски час