Йога ентусиаст и премиер на Индия Нарендра Моди се превърна в инструктор, публикувайки анимация, на която демонстрира различни асани, пише "Гардиън".

На видеото индийският лидер практикува пози като Тадасана (Tadasana) и Трикосана (Trikosana).

Индия организира йога класове за лидерите на световния форум в Давос

Индия организира йога класове за лидерите на световния форум в Давос

Популяризира традициите на Индия в чужбина

С йогата правителството на Нарендра Моди сe опитва да популяризира традициите на Индия по света. Той убеди ООН да направи 21 юни Международен ден на йогата. За първи път беше отбелязан през 2015 г. след решение на организацията. Денят съвпада с настъпването на астрономическото лято.

Според индийския премиер дисциплината, вкоренена в древните индийски религиозни традиции, е ключова за здравето му, отбелязвайки, че спи по 4 часа на ден, тъй като си набавя енергия след всекидневна йога практика и дихателни упражнения.

Йога свързва света, убеден индийският премиер

Йога свързва света, убеден индийският премиер

За трета година се отбелязва Международният ден на йогата

Националистическият лидер създаде министерство на йогата след избирането му през 2014 г. и направи древната практика задължителна в някои училища.

Но инициативите на Моди не се разминаха с противоречия. През 2015 г. мюсюлманска група в страната обвини правителството, че налага "хиндуистки религиозни практики". Правителството се съгласи да премахне една от практиките - Сурия намаскар (Surya Namaskar или Поздрав към слънцето), след като мюсюлмански лидери се оплакаха, че е преклонение пред слънцето, което е в противоречие с ислямските принципи.

Родители в американския щат Калифорния съдиха държавно училище в Сан Диего през 2015 г., като мотивираха решението с това, че се включва йога в занятията, което е в противоречие с Първата поправка в Конституцията, тъй като се налага хиндуизъм на християни. Съдът реши срещу тях.

По същите причини ислямските власти в Малайзия забраниха йогата през 2008 г.

Йога се популяризира на Запад през 80-те г. на XX век, като през 2016 г. в САЩ практикуват 36,7 милиона души в сравнение с 20,4 милиона през 2012 г. Пазарът се оценява на 16 милиарда долара в САЩ и 80 милиарда долара по света.