Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн се нахвърли срещу президента на САЩ Доналд Тръмп, който обвини страната в "голям скок"на заразени с COVID-19, съобщава "Ройтерс". 

Тръмп предизвика гняв в Нова Зеландия, когато каза на тълпа в Минесота, че страната от Южния Тихоокеански регион от 5 милиона души е в хватката на "ужасен" подем в случаите на COVID-19, като по-рано успяла да елиминира болестта.

13 нови инфекции бяха потвърдени в Нова Зеландия във вторник, като общия брой на случаите от началото на пандемията до 1 293, при 22 смъртни случая. Това се сравнява със САЩ, които имат повече от 5,2 милиона случая и 170 000 смъртни случая.

"Виждате ли какво става в Нова Зеландия?" - каза Тръмп. "Бият го, бият го, беше на първи страници, биха го ... защото искаха да ми покажат нещо. Проблемът е ... голям скок в Нова Зеландия, знаете, че е ужасно. Не искаме това."

Ардерн заяви, че няма сравнение между шепата нови случаи на Нова Зеландия на ден и "десетките хиляди" в Съединените щати. "Мисля, че всеки, който следи COVID и предаването му в световен мащаб, доста лесно ще види, че деветте случая на Нова Зеландия на ден не могат да се сравняват с десетките хиляди на Съединените щати и всъщност не се сравняват с повечето страни в света", каза тя.

"Очевидно и явно греши", обясни тя за коментарите на Тръмп. "Все още сме една от най-добре представящите се страни в света, що се отнася до COVID ... нашите работници са фокусирани да го поддържат по този начин."

Смъртността в Нова Зеландия на 100 000 души е около 0,44 - една от най-ниските в света благодарение на строгите блокади, наложени в началото на пандемията. Съединените щати имат смъртност от 5,21 на 100 000, една от най-високите в света.

COVID-19 отложи парламентарните избори в Нова Зеландия

COVID-19 отложи парламентарните избори в Нова Зеландия

Мерки на властите срещу пандемията