Северна Македония се насочва към "най-мръсните" си избори. Това предупреди служебният премиер на страната Оливер Спасовски в интервю за Euobserver в Брюксел.

"Сигурен съм, че тази предизборна кампания ще бъде едни от най-мръсните парламентарни избори в Северна Македония до момента. Сигурен съм, че фалшивите новини и медийната пропаганда ще бъдат част от всекидневието по време на предизборната кампания", вярва Спасовски.

Хиляди на протест за съдебни реформи в Северна Македония

Хиляди на протест за съдебни реформи в Северна Македония

Организиран от социалдемократите

Наскоро северномакедонските депутати в Скопие се съгласиха предсрочните избори да се проведат на 12 април.

Френско вето за започване на преговори за присъединяване на страната към ЕС принудиха Зоран Заев да подаде оставка. През януари 43-годишният Спасовски, бивш вътрешен министър, пое служебното правителство.

Но въпреки мръсните игри и други "хибридни заплахи", служебният премиер смята, че Северна Македония може да организира и проведе свободни и честни избори.

Северна Македония разпусна парламента си

Северна Македония разпусна парламента си

Решението за разпускането му беше гласувано единодушно...

"Република Северна Македония има капацитет да организира демократични, честни и свободни избори, които ще позволят на гражданите да решат по какъв път страната да поеме", поясни той.

На въпрос, ако Русия се опита да се намеси на изборите, премиерът отговори: "Всички държави в Европа, всички държави в региона, в техния процес по присъединяване към НАТО и ЕС бяха изправени пред този вид хибридни заплахи".

"Но държавните институции са достатъчно силни и те са подготвени да гарантират провеждане на изборите при нормални обстоятелства", добави министър-председателят.

Захариева: България подкрепя Северна Македония за членство в ЕС

Захариева: България подкрепя Северна Македония за членство в ЕС

Ние правим всичко възможно, за да помагаме

Той призова ЕС да даде зелена светлина за преговори за еврочленство със Скопие преди изборите.

По думите му ветото на страни членки е допринесло за връщане на националистическата риторика в Северна Македония.

"Решението беше...стратегическа грешка и доведе до разочарование сред обикновените хора", смята той.

Макрон с условие за подкрепа за Албания и С. Македония за започване на преговори за ЕС

Макрон с условие за подкрепа за Албания и С. Македония за започване на преговори за ЕС

Ако докладът на ЕК през март е положителен

Изборите ще бъдат сблъсък между социалдемократите на Заев и националистите от ВМРО-ДПНА на бившия премиер Никола Груевски, който избяга в Унгария 2018 г.

ВМРО-ДПНА подкрепя членство в НАТО и ЕС, но според Спасовски националистите са против споразумението между Северна Македония и Гърция за името, поискано от Брюксел.

"Имаме две противоположни концепции - първата предлага интеграция в ЕС и НАТО, просперитет, свобода, прозрачност, демокрация, и... противоположната концепция е в разрез с всичко, което казах, тя е подкрепяна от опозицията (ВМРО-ДПНА)", обясни премиерът.

По думите му нищо не се е променило от времето на Груевизма...този Груевизъм, тази концепция все още е дълбоко вкоренена в тези действия.