Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще се проведат на 12 април следващата година. Това съобщи премиерът Зоран Заев, цитиран от "Телма".

Били са обсъждани и дати в края на декември, но 12 април е избрана като най-приемлива дата.

Предстои да се избере служебно правителство. То ще поеме властта от 3 януари. 

Това стана ясно след края на лидерската среща, свикана от президента Стево Пендаровски след решението на ЕС за еврочленството на страната и искането на Заев за предсрочен вот. 

Припомняме, че след първата част на срещата държавният глава заяви, че има държавен консенсус за европейския път на Северна Македония. 

Пендаровски: Имаме консенсус за европейския път на Северна Македония

Пендаровски: Имаме консенсус за европейския път на Северна Македония

Тече среща на лидерите в Македония

Той заяви, че е обсъдено решението на лидерите на ЕС да не започват преговори за присъединяване към ЕС.

Страната е в подобна ситуация за трети път, припомни държавният глава. За разлика от предишните, този път Македония е изпълнила всички изисквания.

Припомняме, че преди ден, премиерът Зоран Заев поиска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори след отказа на ЕС да започне преговори със Скопие за присъединяване към Общността.

Според Заев, решението на ЕС е историческа грешка.

Председателят на партията на албанското малцинство "Беса" в Северна Македония Билал Касами призова настоящото правителство на републиката да подаде оставка поради решението на Съвета на ЕС да отложи началото на преговорите за присъединяването на страната към Европейския съюз.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск виждат "историческа грешка" в отказа на ЕС за Албания и Македония.

Зоран Заев поиска предсрочни парламентарни избори
Обновена

Зоран Заев поиска предсрочни парламентарни избори

След отказа на ЕС да започне преговори със Скопие за присъединяване към Общността

По предложение на българския премиер Бойко Борисов евролидерите приеха датата за начало на преговорите за членство в ЕС на Македония и Албания да бъде обсъдена преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Тя предстои да се проведе през май 2020 г. в Загреб в рамките на Хърватското председателство.