Имаме държавен консенсус за европейския път на Северна Македония. Това заяви президентът Стево Пендаровски след първата част на днешната среща с лидерите на основните партии в страната, предаде "Телма".

По време на почивката президентът Пендаровски заяви, че е обсъдено решението на лидерите на ЕС да не започват преговори за присъединяване към ЕС.

Страната е в подобна ситуация за трети път, припомни държавният глава. За разлика от предишните, този път Македония е изпълнила всички изисквания.

Зоран Заев поиска предсрочни парламентарни избори
Обновена

Зоран Заев поиска предсрочни парламентарни избори

След отказа на ЕС да започне преговори със Скопие за присъединяване към Общността

След почивката се очаква да бъдат обсъдени предсрочните парламентарни избори и решението кога да бъдат проведени.

Припомняме, че преди ден, премиерът Зоран Заев поиска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори след отказа на ЕС да започне преговори със Скопие за присъединяване към Общността.

Според Заев, решението на ЕС е историческа грешка.

Председателят на партията на албанското малцинство "Беса" в Северна Македония Билал Касами призова настоящото правителство на републиката да подаде оставка поради решението на Съвета на ЕС да отложи началото на преговорите за присъединяването на страната към Европейския съюз.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск виждат "историческа грешка" в отказа на ЕС за Албания и Македония.

По предложение на българския премиер Бойко Борисов евролидерите приеха датата за начало на преговорите за членство в ЕС на Македония и Албания да бъде обсъдена преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Тя предстои да се проведе през май 2020 г. в Загреб в рамките на Хърватското председателство.

Заев към лидерите на ЕС: Не ни гасете звездите, бъдете наши герои!

Заев към лидерите на ЕС: Не ни гасете звездите, бъдете наши герои!

Той благодари на България…

Към момента Франция блокира започване на преговори със Скопие за еврочленство.

Да мислим прагматично и да се опитаме да повлияем на президента Макрон, който блокира на практика пътя на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. В състояние да направи пробив е външният министър Екатерина Захариева, коментира Соломон Паси.

"Знакът, който даде Европейският съвет, е доста негативен и за двете страни, и за Западните Балкани".

Това коментира Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти.