"Знакът, който даде Европейският съвет, е доста негативен и за двете страни, и за Западните Балкани".

Това коментира пред БНР Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти, по повод решението на ЕС да не покани Северна Македония и Албания за начало на преговори за членство в Евросъюза.

Да променим позицията на Макрон за Македония, призовава Паси

Да променим позицията на Макрон за Македония, призовава Паси

Не печелим нищо от отлагането на разговорите

Станишев отбеляза, че основната причина е позицията на президента на Франция Еманюел Макрон, който обяви, че иска промяна на вътрешния механизъм на ЕС за характера на воденето на преговорите за членство.

"Грешката е сериозна, историческа. Надявам се да бъде преодоляна през следващата година през май в Загреб, когато ще има среща на страните членки, защото една страна блокира този процес и това е Франция... Така се обезкуражават тези, които правят реформи, търсят добросъседство, нов стил, дух на отношенията в региона", коментира той.

По думите му случилото се е несправедливо.

Албанска партия иска правителството в Македония да подаде оставка

Албанска партия иска правителството в Македония да подаде оставка

Билал Касами иска "предсрочни парламентарни избори"

"Това е лошо и за България, защото нашият интерес е Западните Балкани да са стабилни, да живеем в добросъседство", категоричен той.

Сергей Станишев коментира и решението на британския парламент напускането на Великобритания от Евросъюза да бъде отложено, докато не бъде прието законодателство по сделката, постигната от премиера Борис Джонсън с Брюксел.

Каракачанов: Политиците в Македония имат шанс да се поправят

Каракачанов: Политиците в Македония имат шанс да се поправят

Той не приема тезата, че така се помага на Сърбия и Русия

"Трябва да се избегне най-лошият сценарий - Брекзит без сделка, защото това би имало сериозни последствия... Върви една игра на нерви. Вариантите са няколко - удължаване до края на януари или още по-дълго отлагане, което може доведе до референдум. Ясно е, че Великобритания е на ръба на предсрочни избори", смята Станишев.

По-рано тази седмица Европейският съвет не успя да постигне съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск виждат "историческа грешка" в отказа на ЕС за Албания и Македония.

По предложение на българския премиер Бойко Борисов евролидерите приеха датата за начало на преговорите за членство в ЕС на Македония и Албания да бъде обсъдена преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Тя предстои да се проведе през май 2020 г. в Загреб в рамките на Хърватското председателство.