Да мислим прагматично и да се опитаме да повлияем на президента Макрон, който блокира на практика пътя на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. В състояние да направи пробив е външният министър Екатерина Захариева. В това е убеден Соломон Паси, който в типичния си стил препоръча министърът на външните ни работи да направи опит да промени позицията на френския президент. Тя е в състояние, включително използвайки женския си чар, обясни Соломон Паси в студиото на БТН.

Юнкер и Туск виждат "историческа грешка" в отказа на ЕС за Албания и Македония

Юнкер и Туск виждат "историческа грешка" в отказа на ЕС за Албания и Македония

"Ако искаме да бъдем уважавани, трябва да спазваме обещанията си"

Той посочи и друг фактор, който е важен и може да се използва - това че докладчик за Македония е българин - евродепутатът Илхан Кючюк, а изключително рядко се случва докладчик да е човек от съседна страна. 

Ние не печелим нищо от отлагането на разговорите за членството на двете страни. Все пак Соломон Паси отчете положителния елемент на отлагането, а не безкомпромисното блокиране, след като стана ясно, че по настояване на българската страна е включено изречение, че Европейския съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани през май догодина в Загреб в рамките на Хърватското председателство.

Македония и Албания с дата за начало на преговорите за ЕС - вероятно през 2020 г.

Македония и Албания с дата за начало на преговорите за ЕС - вероятно през 2020 г.

Шест държави искат преразглеждане на пакета "Мобилност I"

Соломон Паси не е изненадан от позицията на Макрон, като припомни огромните усилия на президента Путин да спре членството на Македония и Албания в НАТО, както и усилията му по отношение на Сърбия да остане в руската орбита на влияние.

Въпреки това Паси е убеден, че Македония и Албания ще станат членове на ЕС - въпросът е кога.

Каракачанов: Политиците в Македония имат шанс да се поправят

Каракачанов: Политиците в Македония имат шанс да се поправят

Той не приема тезата, че така се помага на Сърбия и Русия

По отношение на споровете за общата ни история и език, Паси обясни, че дори и да започнат преговори за членство, страната ни разполага с механизми на вето за отваряне на отделните глави при преговори, които може да използва, за да регулира правилно отношенията. Въпросът е да калкулираме ползите от преговорите и бъдещото членство в ЕС на западната ни съседка, настоя бившият ни външен министър.