България подкрепя Република Северна Македония за начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз, съобщиха от МВнР.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и служебния министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров

Обсъдиха възможностите югозападната ни съседка да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. Двамата се срещнаха в рамките на 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността.

България подкрепя взимането на решение за началото на преговорния процес за Северна Македония и Албания още по време на Европейския Съвет през март 2020 г.

"Ние правим всичко възможно, за да помагаме", заяви министър Захариева и уточни, че страната ни е водила и формални, и неформални разговори в подкрепа на двете страни.

В съобщението не се споменава нищо за неуточнените въпроси от съвместната ни история и твърдението на Македония, че Гоце Делчев е македонец.

Тази година България и Република Северна Македония председателстват заедно Берлинския процес, който стимулира развитието на добросъседските отношения. Инициативата е на германския канцлер Ангела Меркел.

Двамата министри обсъдиха и предстоящото присъединяване на Република Северна Македония към НАТО. Скопие ратифицира Протокола за присъединяването към НАТО на 11 февруари. България бе една от първите държави, които ратифицираха Протокола. Това е пореден израз на последователната ни подкрепа за европейската и евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония. 

Северна Македония ратифицира протокола за членство в НАТО

Северна Македония ратифицира протокола за членство в НАТО

Общо 114 депутати в 120-местния парламент гласуваха в полза ратифицирането на протокола

От разговора стана ясно, че търговските връзки между двете страни са под възможностите ни. Изграждането на стратегическата инфраструктура също е в бъдещо време. Наш основен приоритет е реализирането на всички компоненти от Коридор № 8, включително железопътна връзка, скоростен път, енергийна свързаност, информираха от външно.