Премиерът на Япония Шиндзо Абе спечели гласуването в управляващата партия за председател. Така той е на път да стане най-дълго служилият министър-председател в историята на страната, а освен това ще има възможност да измини пацифистката конституция на азиатската държава, информира "Ройтерс".

Ако Абе, който внезапно подаде оставка след проблемен мандат през 2006-2007 г., остане на поста до ноември 2019 г., той ще задмине 2 886-те дни на Таро Кацура в началото на XX век.

"Искам с вас заедно да се заемем с конституционната реформа", каза Абе пред Либералнодемократическата партия след вота.

Първо обаче той ще бъде изправен пред предизвикателство по време на срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп през следващата седмица, тъй като ще бъде притискан да намали излишъка от 69 милиарда долара в търговския обмен между двете държави. 2/3 от излишъка е от износ на автомобили.

Абе също трябва да продължи да поддържа икономическия растеж със значително по-малко политически инструменти. След години на печатане на пари, Банката на Япония има малко амуниции в наличност. Растящият държавен дълг и социални разходи заради бързо застаряващото население също оставят Абе с малка свобода на действие при разпределянето на фискалните разходи.

Премиерът, който пое властта през 2012 г. и обеща да рестартира икономиката и да укрепи отбраната, победи бившия военен министър Шигеру Ишиба на вътрешния вот. Абе спечели с 553 гласа срещу 254 за Ишиба. От 810 гласа 807 бяха валидни.

Абе си подсигурява и премиерския пост, тъй като неговата партия води коалицията и контролира парламента.

Министър-председателят се очаква да се срещне с Тръмп в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през следващата седмица.

Един от основните приоритети на Шиндзо Абе е промяна на Член 9 от пацифистката конституция, за да се изясни двузначният статут на армията. Ако буквално се тълкува, забранява се поддържането на въоръжени сили, но може да се разтълкува, че се позволява армия за самоотбрана.