Престъпни банди от Източна Европа са замесени в "най-голямата измама" в британската история. Те крадат милиони британски лири, предназначени за подпомагане на британците по време на пандемията от коронавирус, пише британският таблоид "Дейли мейл".

Престъпниците са откраднали пари на британските данъкоплатци. 90% от престъпниците са от Румъния, Полша, Албания, България и Турция, разкри източник пред изданието.

Отбелязва се, че редица правителствени агенции, включително и службите, са предприели разследване.

Има призиви да се задейства Постановлението за необяснимо състояние - съдебна заповед, която позволява принуждаване на хората да разкрият източника на финансовото си състояние. Ако не го направят, го губят. Обмисля се да бъде използвано срещу престъпници, които са замесени в измами със средства по време на пандемията от коронавирус.

Измамниците са се възползвали от правителствените програми за подпомагане на освободените от работа по време на пандемията, също така схеми за отпускане на заеми и кредити. Те са се възползвали и от правителствената стратегия "Trust and Protect" - първо се отпускат пари, а после се задават въпроси.

При един случай престъпник се е опитал да напусне страната с 80 000 британски лири в багажа си. При друг 30 души са поискали финансова помощ за плащане на наема си и други помощи от един и същи адрес.

В доклад на Сметната палата на Великобритания от миналата седмица се разкрива, че 26 милиарда британски лири са изгубени при измами и пропуски по схемата за отпускане на заем Bounce Back - предоставя на фирмите 100% правителствено финансиране до 50 000 британски лири. Има опасения, че 60% от заемите може никога да не бъдат върнати.

Източникът подчерта пред вестника, че измамите са в индустриален мащаб и че поколения британски граждани ще изплащат откраднатите пари.