Афганистанският президент Ашраф Гани официално се подписа под мирно споразумение с лидер на бунтовническа група, съобщава Ройтерс.

Правителството се надява това да доведе до повече подобни мирни споразумения.

Касапина от Кабул помилван като част от споразумение с Афганистан

Касапина от Кабул помилван като част от споразумение с Афганистан

Споразумението, подписано днес

Припомняме, преди седмица афганистанското правителство помилва един от най-известните полеви командири, Гулбедин Хекматияр, като част от мирно споразумение с неговата групировка Хезб и Ислами. В миналото той беше обвинен в тероризъм и военни престъпления.

В присъствието на стотици афганистански официални представители, много представители на групировката и други Гани се подписа под споразумението, с което отвори вратата на Хекматияр и групата му да заемат активна роля в политиката на страната.

Въпреки риториката за обединение, Хекматияр не беше на церемонията и се обърна към събралите се в Кабул с видеозапис, на който се появява в малка стая, където се подписва под документа.

С това споразумение се надявам се сложим край на сегашната криза в страната. Призовавам всички страни да подкрепят това мирно споразумение и призовавам опозиционните партии в правителството да се присъединят към мирния процес и да се стремят към цели чрез мирни средства”, призова лидерът на организацията.

Спорна фигура от времето на войната срещу СССР през 80-те години на XX век и гражданските войни през 90-те години, Хекматияр е включен в списък на САЩ с „глобални терористи”.

„Надяваме се, че ще дойде денят, в който чуждестранната намеса ще приключи, чуждестранните войски ще напуснат Афганистан и мирът ще бъде постигнат”, добави той.

Гулбедин Хекматияр, известен като Касапина от Кабул, който служи като премиер през 90-те години, преди надигането на талибаните, отдавна се знае, че е близък със съседен Пакистан.

Неговата организация имаше малка роля в конфликта в страната. Но правителството се надява сделката да бъде първата стъпка към подобни мирни споразумения с талибаните и други организации.

Това е шанс за талибаните и други екстремистки групировки да покажат какво е тяхното решение: да бъдат с народа и да се присъединят към мира, Хезб и Ислами, или да се бият с народа и да продължат кръвопролитията, заяви от своя страна президентът Гани.

Хекматияр има на сметката си безпрецедентен рекорд от нарушения на човешките права, включително безразборно обстрелване на цивилни, екзекутиране на интелектуалци и отвличане на политически опоненти.

Споразумението предвижда освобождаване на затворници от групировката и задължение на афганистанското правителство да плаща за безопасността на две или три места в държавата, където групата може да избере да се засели.