Афганистанското правителство помилва един от най-известните полеви командири като част от мирно споразумение с неговата групировка Хезб и Ислами. В миналото той беше обвинен в тероризъм и военни престъпления, пише „Гардиън”.

Споразумението, подписано днес след няколко месеца преговори, ще позволи на Гулбедин Хекматияр да се върне в обществения и политически живот на страната.

Хекматияр има на сметката си безпрецедентен рекорд от нарушения на човешките права, включително безразборно обстрелване на цивилни, екзекутиране на интелектуалци и отвличане на политически опоненти. Той е известен като Касапина от Кабул.

Последователите на Касапина от Кабул са обвинявани в хвърляне на киселина върху жени и управляване на затвори за мъчение в Пакистан.

В квартал в Кабул група млади активисти организира протест срещу помилването му, който съвпадна с церемонията по подписването на мирното споразумение на около километър от демонстрацията.

„Никога няма да забравим екзекутора от Кабул”, се казва в плакат на демонстрантите, на който има снимка на Хекматияр с течаща от устата му кръв.

Споразумението също предвижда освобождаване на затворници от групировката и задължение на афганистанското правителство да плаща за безопасността на две или три места в държавата, където групата може да избере да се засели.