Бразилският президент Жаир Болсонару е с положителна проба за коронавирус, съобщава CNBC, позовавайки се на бразилски медии.

Президентът на Бразилия е със симптоми на коронавирус

Президентът на Бразилия е със симптоми на коронавирус

Болсонару е дал проба за изследване...

Болсонару е бил тестван за коронавирус, след като се почувствал зле и вдигнал висока температура. От прессекретариата на държавния глава обявиха в понеделник, че Болсонару е в добро здраве, но NBC News информира, че не се чувства добре и е с температура 38 градуса.

Местни медии съобщават, че президентът е отменил всички официални мероприятия до излизането на резултатите от теста.

По-късно днес самият Болсонару потвърди пред CNN Brazil, че е с положителна проба за коронавирус.

Резултатът е положителен, каза 65-годишният пред журналисти. 

Той отбеляза, че се чувства "перфектно" и има само леки симптоми.

Пред държавната телевизия Болсонару обясни, че се почувствал зле в неделя и взел хидроксихлорохин, лекарство против малария, което все още не е с доказана ефикасност срещу коронавируса.

"Няма причина за страх. Това е животът. Животът продължава. Благодаря на Бог за моя живот и отредената ми роля да реша бъдещето на тази велика държава, която се нарича Бразилия", коментира той.

Преди дни Световната здравна организация обяви, че спират изпитанията с хидроксихлорохин. 

Той свали маската си пред журналистите, за да покаже, че е добре.

"Вижте лицето ми. Добре съм, благодаря на Бог...Благодаря на всички тези, които се молят за мен...и на тези, които ме критикуват, няма проблем, критикувайте ме колкото си искате", продължи той и допълни, че сега е правилното време Бразилия да отвори, въпреки че смъртността в страната продължава да се увеличава.

"Трябва ли да се притесняваме от вируса? Да, но ние също трябва да се тревожим за безработицата. Животът трябва да продължи. Бразилия трябва да произвежда. Икономиката трябва да функционира", каза Болсонару.

Той продължи да омаловажава риска от Covid-19: "Това, което мога да кажа на всеки, е, че този вирус...е почти като дъжда, ще те засегне".

602 души са починали в Бразилия от коронавирус

602 души са починали в Бразилия от коронавирус

Тревожни данни

Президентът на Бразилия, идеологически съюзник на президента Доналд Тръмп, многократно омаловажава заплахата от коронавируса, определяйки я като "малък грип". Той критикува наложените от щатските губернатори ограничителни мерки.

Бразилия е втората най-засегната държава в света с 1,6 милиона заразени и 65 487 починали. Първи са САЩ.

По-рано тази година се появи информация, че Болсонару е с коронавирус след среща с президента Доналд Тръмп, което обаче беше отречено.