Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу повдигна въпроса за военните репарации по време на посещението си в Германия в четвъртък, пише "Грийк рипортър".

На срещата си с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер тя подчерта "изключителната важност на въпроса за военните репарации и окупационния заем".

Тя добави, че диалогът по въпроса "ще бъде от полза и за двете страни и разрешаването на минали спорове ще помогне за укрепване на двустранното сътрудничество за бъдещето".

През април 2015 г. Гърция оцени военните репарации на еквивалента на 278,7 милиарда евро (еквивалент на 389 милиарда евро през 2023 г.).

Докато няколко германски политици и членове на Бундестага призовават федералното правителство да компенсира финансово Гърция за последиците от нацистката окупация, германското правителство настоява, че въпросът за репарациите е решен.

През 1990 г. Западна Германия и Източна Германия подписаха Договора за окончателно уреждане по отношение на Германия ("Споразумение две плюс четири") с бившите съюзнически страни Съединените щати, Обединеното кралство, Франция и Съветския съюз.

Този договор трябваше да затвори всички отворени въпроси относно Германия и последиците от Втората световна война и да проправи пътя за обединението на Германия. Германия счита този договор за окончателен регламент, който приключва въпроса за откритите репарации, направени в предишни договори като Лондонското дългово споразумение.

Гърция поднови призивите си Германия да й изплати репарации за ВСВ

Гърция поднови призивите си Германия да й изплати репарации за ВСВ

Германия отказва да преговаря по казуса

Като се остави настрана въпросът за военните репарации, Сакеларопулу подчерта отличните отношения и перспективите за още по-тясно сътрудничество между Гърция и Германия.

Гръцкият президент се позова на споделената визия на двете страни, която според нея се основава на върховенството на закона и отблъскване на всички форми на ревизионизъм.

Сакеларопулу каза, че посещението й в Германия е доказателство за отличното ниво на отношения между двете страни и каза, че срещата ще насърчи "общото възприятие по поредица от основни въпроси, засягащи предизвикателствата на нашето време".

Щайнмайер подчерта голямата отговорност на политиците в сегашното трудно време и перспективите за развитие на още по-тесни и приятелски отношения между двете страни.

Той изрази задоволството си от първото посещение на Сакеларопулу в Германия, като уточни, че то се е забавило поради пандемията, като същевременно изрази увереността си, че "интензивните обсъждания" между двамата президенти значително ще допринесат за по-нататъшното укрепване на вече близките и приятелски двустранни отношения.

Полша пак подхвана темата за репарациите от ВСВ

Полша пак подхвана темата за репарациите от ВСВ

Страната оценява загубите, причинени от Германия на 6.2 трилиона злоти