Правителството на Гърция поднови искането си за започване на преговори с Германия за изплащане на репарации преди да бъдат навършени 80 г. от инвазията на нацистите по време на Втората световна война, информира "Дойче веле".

"Въпросът остава отворен, докато нашите искания не бъдат изпълнени. Тези искания са валидни и действителни и те ще бъдат отстоявани с всякакви средства", коментира говорител на Министерството на външните работи на Гърция пред ДПА.

Германия отхвърли искането на Гърция за изплащане на репарации

Германия отхвърли искането на Гърция за изплащане на репарации

Въпросът за репарациите е уреден правно и политически

Гърция за последно отправи официално искане за провеждане на преговори с Германия през 2019 г. Тогава балканската държава се управляваше от премиера Алексис Ципрас. Но правителството на настоящия министър-председател Кириакос Мицотакис заяви през януари 2020 г., че Атина все още обмисля казуса за открит, въпреки че до момента се въздържаше да притиска Берлин.

Гръцка парламентарна комисия е изчислила, че нанесените от нацистите щети в Гърция по време на войната са за около 289 милиарда евро. Тази сума включва и заем, който Гърция принудително е отпуснала на Германската централна банка.

Гърция призова Германия да преговарят за репарациите от войните

Гърция призова Германия да преговарят за репарациите от войните

Дипломатическият ход е предприет след одобрение на парламента на Гърция

Германия заявява, че счита въпроса за разрешен с така нареченото Споразумение 2+4, подписано през 1990 г., което позволи на обединена Германия да стане напълно суверенна държава на следващата година. Под договора се подписаха Източна Германия, Западна Германия и бившите окупационни сили (Франция, Великобритания, САЩ и СССР).

В документа не се говори за репарации.

Гърция и Полша, които пострадаха от нацистката окупация по време на войната, не участваха на преговорите за договора.

Доклад на Бундестага от 2019 г. посочва, че исканията на Гърция имат правна тежест.

Зелените и Левицата в Германия остро критикуват отказа на германското правителство да започне преговори.

Гърция поиска репарации от Германия за ВСВ

Гърция поиска репарации от Германия за ВСВ

След гласуване в парламента

Управляващите в Германия смятат, че вместо да изплащат репарации е по-добре да насърчават помирение с Гърция чрез различни проекти, включително и образователни.