Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев уволни министъра на отбраната, обвинявайки го, че не е проявил лидерство и инициатива, когато централноазиатската страна беше разтърсена от масови протести по-рано този месец. Това предаде Ройтерс.

Отстраняването на Мурат Бектанов е последният етап от чистката в системата за сигурност, която Токаев прави в хода на укрепването на властта си след бурните демонстрации, при които загинаха най-малко 225 души.

"По време на януарските събития въоръжените сили, поради факта, че тяхното ръководство беше крайно несигурно и лишено от инициатива, не бяха в състояние да изпълнят достойно възложените им задачи", заяви Токаев в унищожителен упрек, обвинявайки министъра, че не е проявил "командирски качества".

Токаев беше принуден да извика войски от ръководения от Русия алианс на бивши съветски държави, за да потуши размириците, които накърниха имиджа на стабилност и контрол, с който Казахстан привлече стотици милиарди долари западни инвестиции в петролната и минната си индустрия.

Президентът замени Бектанов с Руслан Жаксликов, преди това заместник-министър на вътрешните работи и началник на националната гвардия. Токаев заяви, че въоръжените сили се нуждаят от цялостна модернизация и по-добро военно разузнаване, за да предоставят на ръководството на страната "навременна и надеждна информация за външни и вътрешни заплахи".

Рокадите по върховете в Казахстан продължават

Рокадите по върховете в Казахстан продължават

Близки до бившия лидер Назарбаев губят постовете си