Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос назначи екип от високопоставени правителствени лица, който да започне разговори с опозицията за промени в мирното споразумение с бунтовническата организация ФАРК, съобщава БиБиСи.

Сантос обяви новината след среща с лидери на политически партии.

Колумбийците отхвърлиха споразумението с ФАРК

Колумбийците отхвърлиха споразумението с ФАРК

Повече от 50% от гласоподавателите

Припомняме, споразумението между правителството и ФАРК беше отхвърлено от малко повече от 50% (50,2 на сто или около 54 хиляди гласа повече от почти 13 милиона бюлетини) на референдум. Мирното споразумение беше подписано миналата седмица след близо четиригодишни преговори в Хавана. Прекратяването на 52-годишния конфликт трябваше да стане факт с положителен резултат на референдума.

Бившият президент Алваро Урибе, който води кампанията „Не” на споразумението, не присъства на срещата, но назначи трима преговарящи да водят разговори с кабинета.

Урибе, сенатор и лидер на партия Демократичен център, иска бунтовниците, които са извършили тежки престъпления да лежат в затвора, а на някои от лидерите на ФАРК да им бъде забранено да участват в политиката на страната.

Миналата седмица Сантос предупреди, че няма „План Б” за прекратяване на конфликта, при който загинаха според едни данни 220 хил. души, а според други - 260 хил.

Но Сантос и лидерите на ФАРК изразиха решимостта си да продължат да работят за мир.

Няма да се предам и ще търся мир до последната минута на мандата”, каза държавният глава след обявяването на резултатите.

Лидерът на ФАРК Тимолеон Хименес, познат като Тимошенко, заяви, че бунтовниците ще продължат да спазват двустранното примирие, съгласувано с колумбийското правителство.

Главният преговарящ на Колумбия хвърли оставка, ФАРК още искат мир

Главният преговарящ на Колумбия хвърли оставка, ФАРК още искат мир

Всички грешки, които сме направили, са лично моя отговорност

Вчера главният преговарящ на колумбийското правителство в мирните преговори с ФАРК Умберто де ла Кайе предложи оставката си, но президентът я отхвърли. Дори той е назначен от Сантос да води екипа за „национален диалог”, който ще се опита да спаси мирния процес.

В екипа също влизат външният министър и министърът на отбраната.