Въпреки че е прекарал съзнателния си живот в политическа система, в която държавната служба се разглежда като път към добра финансова обезпеченост, президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор разкри, че има по-малко от 23 000 долара спестявания, пише "Гардиън".

От първата си данъчна декларация, откакто встъпи в длъжност на 1 декември 2018 г., става ясно, че съпругата му има малко повече средства и притежава апартамент в Мексико сити, където двойката живее.

Мексико наема още 50 000 военни

Мексико наема още 50 000 военни

Трябва да се борят срещу престъпността в страната

"Никога не съм се интересувал от парите", каза 65-годишният пред журналисти. "Боря се за идеали, за принципи", добави той.

Президентът каза още, че 1,2 хектара ранчо, наследено от родителите си в южния щат Чиапас, вече е завещал на четиримата си синове.

Обрадор, известен като Амло, обеща да управлява пестеливо и да ореже заплатата си до около 65 000 долара на година - по-малко от половината от това, което предшественикът му получаваше. Неговата съпруга, университетски преподавател и автор, Беатрис Гутиерес Мюлер печели 72 000 долара на година.

Андрес Мануел Лопес Обрадор също обеща да продаде президентския самолет и да пътува с пътнически самолети и Volkswagen Jetta.

Застреляха новоизбран кмет в Мексико

Застреляха новоизбран кмет в Мексико

Малко след като е положил клетва за встъпването си в длъжност

На пресконференция той разкри още, че няма кредитна карта. Той извади банкнота от 2 щатски долара от портфейла си - дадена му за късмет от мексиканец, който живее в САЩ - и обяви, че има още една банкнота от 200 песос в себе си.