Президентът на Румъния Клаус Йоханис свика референдум за правосъдието на 26 май, съобщава Romanian Journal.

Той нападна управляващата Социалдемократическа партия на Румъния, че е прекрачила всякакви граници.

ЕС умолява Румъния да не разводнява усилията в борбата срещу корупцията

ЕС умолява Румъния да не разводнява усилията в борбата срещу корупцията

Румъния трябва много бързо да се върне към процеса на реформи

Допитването ще се проведе заедно с изборите за Европейски парламент на 26 май.

Йоханис обяви, че нещата повече не могат да продължават така.

Социалдемократическата партия продължава да атакува съдебната система, атака, която започна от встъпването на власт. Този път социалдемократите искат да издадат извънредно постановление за промени в Наказателния кодекс. Хулиганщината на Социалдемократическата партия прекрачи всякакви граници. Това не е в духа на конституцията, не служи на демократичния баланс, предупреди държавният глава.

Премиерът на Румъния обвини ЕС в двойни стандарти

Премиерът на Румъния обвини ЕС в двойни стандарти

Корупцията също е проблем в Западна Европа

Според него в този контекст референдумът е легитимен.

Те искат да заобиколят всякакъв конституционен контрол преди постановлението да влезе в сила. Трябва да сложим край на тези действия и ние трябва да го направим сега. Аматьорщината и некомпетентността са характерни черти на управлението на Социалдемократическата партия, продължи той и добави, че заради действията на управляващите хората излязоха по улиците на Румъния да протестират.

Съдебната система е въпрос на национален интерес. Мое право е да призова хората да се изкажат по въпроси от национален интерес, заяви Йоханис.

Опозицията призова президента да присъства на заседанието на правителството, за да предотврати приемането на спорните постановления. Кабинетът ще проведе заседание в петък сутринта в 08,00 часа, необичайно време, но в дневния реч не са включени важни нормативни актове, обяви източник.